Godine tradicije

O Klubu književnika

U Francuskoj ulici br. 7, već više od 70 godina se nalazi mesto koje diše i menja se zajedno sa Beogradom – Klub Književnika.

Kuća, koju je podigao Mića Piroćanac sredinom 19. veka je nakon Drugog svetskog rata postala dom jugoslovenske književne elite. U isto vreme, nastao je i restoran, kao mesto za okupljanje i druženje pisaca iz udruženja. Vrlo brzo, Klub Književnika je stekao kultni status kao mesto intelektualne hrabrosti, slobodoumnosti i velikih ideja.

Nije mogla da prođe manifestacija, dodela nagrada ili poseta nekih velikih svetskih imena, a da se tim povodom nije svratilo u Klub Književnika. Restoran je ugostio ljude iz raznih sfera umetnosti, političare na vlasti i disidente, mangupe i diplomate… i kao takav jedan je od retkih svedoka značajnih trenutaka u istoriji Beograda.

Pored slavnih gostiju koji su restoranu obezbedili kultni status, Budimir Blagojević Buda, je zaslužan za to što se Klub Književnika smatra jednim od kamena temeljaca Beogradskog restoraterstva. Buda je bio vlasnik i šef kuhinje restorana više od 50 godina.

Nakon Bude restoran nastavlja da radi po inerciji, ali je svakim danom sve očiglednije da bi novo vreme moglo da izbriše ovaj restoran sa scene. Krajem 2019. Branko Kisić preuzima vođenje restorana, vodeći se željom da Klubu vrati sjaj i na ovom mestu stvara viziju drugačijeg ugostiteljstva i hrane u Beogradu i Srbiji.

Filozofija

U vremenu globalizacije, u kome je kuvanje moda, domaća kuhinja je izgubila značaj. S obzirom da je svet jedno, da svi dišemo isti vazduh, da drveće izgleda slično na svakom delu sveta i da smo kao ljudi slični, a ipak različiti – postoje samo nevidljive granice koje nas odvajaju i dele na ove i one. Pored tih granica, ono što nas čini različitima, a svakodnevno bledi jesu navike predaka koji su nekada živeli na potpuno drugi način. Nisu se baš sve stvari promenile – naša kuhinja nije inovirana, nije koračala sa svetom i kao takvoj joj preti izumiranje.

U želji da damo svoj doprinos stvaranju identiteta ovih prostora i pripadnosti jednom specifičnom podneblju sveta koji delimo, rešili smo da ispričamo priču o novom spoju Beograda i drugih gradova i sela Srbije. Ovu priču pričamo kroz prizmu namirnica, mesta i ljudi na koje je Srbija ponosna, a na koje je zaboravila. Ne kroz prizmu ražnja, sarme i pljeskavice, iako sva tri neizmerno poštujemo, već kroz prizmu manje primećenih jela koje zaslužuju da ih oživimo i stavimo u dijalog sa drugim delovima sveta.

Uživajte & rado se sećajte lepih trenutaka provedenih sa nama

REZERVACIJE

ČAST NAM JE ŠTO SMO IH USLUŽILI

Poznati gosti

  • Elizabet Tejlor

  • Ričard Barton

  • Kirk Daglas

  • Sofija Loren

  • Orson Vels

  • Vivijen Li

  • Lorens Olivije

  • Žan Pol Sartr

  • Majls Dejvis

  • Romi Šnajder

  • Robert de Niro

  • Ivo Andrić

  • Danilo Kiš

  • Olivera Katarina

  • Borislav Pekić

  • Momo Kapor

  • Dušan Baranin

  • Bogdan Tirnanić

  • Rade Šerbedžija

  • Zvonko Bogdan

Izabrani specijaliteti

Jelovnik

Najbolja domaća i strana vina

Vinska karta